Yaklaşık iki yıldır büyük kayıplar yaşayan seyahat ve turizm sektörleri yaralarını yeni yeni sarmaya başlamışken Omicron varyantı nedeniyle yeniden devreye sokulmaya başlanan kısıtlamalarla yeniden darbe yedi.
Son olarak Japonya yabancılara sınırlarını kapatırken; havayolu şirketleri, farklı ülkelerin turistik şehirlerinden, Alplerdeki kayak merkezleri gibi kış döneminin gözde turizm noktalarını kapsayan yeni bir kısıtlama dalgasının son iki yıldaki kadar aksamaya neden olmamasını ümit ediyor.
Diğer yandan tatil planları yapanlar da yeni açıklanan önlemleri takip etmeye çalışıyor.
Yurt dışından gelen yabancılara uygulanan kısıtlamayı ay başında gevşeten Amerika Birleşik Devletleri 8 Afrika ülkesinden gelenlere kapılarını tekrar kapattı.
Japonya ve İsrail de daha yeni gevşettikleri önlemleri tekrar sıkılaştırdı
Omicron varyantının çıkış noktası henüz bilinmiyor fakat ilk defa Güney Afrikalı bilim insanları tarafında tespit edildi. Bu nedenle bir çok ülke o bölgeden gelen yolculara kapılarını kapattı. Varyantın daha bulaşıcı veya tehlikeli olup olmadığı henüz bilinmiyor fakat önceki dalgalara tepki vermekte geç kalan hükümetler bu defa işi sıkı tutmayı tercih ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü ise seyahat yasaklarının yayılmayı önlemeye çok az etkisi olduğunu ve insanlar üzerinde büyük baskılara yol açtığını belirtiyor. Bazı uzmanlarsa yasakların en azından insanları aşılama konusunda zaman kazandırdığını savunuyor.
EasyJet ise yeni önlemlerin kış rezervasyonlarını olumsuz etkilemeye başladığını açıkladı. Fakat şirketin tepe yöneticisi Johan Lundgren zararın şimdilik önceki dalgalar kadar yüksek olmadığını belirtti.
Hanuka ve Noel tatilleri öncesi İsrail’in yabancı turistlere kapıları kapatma kararı bu dönemde işlerinde artış bekleyen turizm sektörünü vurdu. 2020 başlarında sınırlarını yabancılara kapatan ülke kasım ayı başında sınırlarını tekrar açmıştı.
Kudüslü tur rehberi Joel Haber normalde Hanuka tatilinde ajandasının ünlü Mahane Yehuda pazarına düzenlenen yemek turları ile dolduğunu fakat bu sene günde sadece bir tur organize edebildiğini belirtiyor.
Hristiyanların Hazreti İsa’nın doğum yeri olarak kabul ettiği Beytüllahim’de de yerel işletmeler Noel döneminde bir hareketlilik olmasını bekliyordu.
Şehrin en büyük otellerinden biri olan Bethlehem Hotel son 18 aydır çok düşük kapasite ile çalıştı. Otelin yöneticisi Michael Mufdi gelecek iki haftadaki tüm rezervasyonların iptal edildiğini belirtti. Mufdi bu şekilde daha ne kadar dayanabileceklerini bilmediğinin altını çizdi.
2019 yılında 32 milyon turist ağırlayan Japonya’da bu sayı geçen yıl 4 milyona düştü. Bu sene de benzer bir trend devam ediyor.
Omicron varyantı ile ilgili endişelerin artmasının ardından Japonya havayolu şirketlerinden aralık ayı sonuna kadar yeni rezervasyon almamalarını istedi. Tokyo’nun ünlü Ginza semtindeki lüks mağazaları doldutan Çinli turistlerden eser kalmadı. Restoran ve barlar da erken kapatmak zorunda kalıyor.
Avrupa’da Alp Dağları’ndaki ünlü kayak merkezleri de gelen herkesin aşılı ya da hastalığı geçirdikten sonra negatif testli olma şartını nasıl yerine getirebileceklerini düşünüyor. Kayak merkezlerindeki işletmelerin ağırlıklı olarak küçük aile şirketleri olduğu düşünüldüğünde gerekli kontrolleri sağlayacak eleman bulundurup bulunduramayacakları en önemli endişe kaynağı durumunda.
Sektöre temsilcileri hükümetlerin sert kararlar almadan önce omicron hakkında daha fazla bilgi elde edilmesinin beklenebileceğini savunsa da bunun zor bir karar olduğunu kabul ediyorlar.
Türkiye’deki seyahat acenteleri ise sürekli kısıtlamaya giden ülkeler nedeniyle tur planlarını ertelemek veya iptal etmek zorunda kalırken vatandaşlar da iptaller nedeniyle mağduriyet yaşamaya başladılar.
Önceki Haber
Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar