DÜFAM FINDIK ÜRETİCİLERİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK!
Bölgesel Kalkınma Üniversitesi olarak Düzce Üniversitesi’nin, çevre ve sağlık alanlarında ihtisaslaşma faaliyetlerinde önemli yer tutan fındık üretimi hakkında, Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Şemsettin Kulaç önemli açıklamalarda bulundu.
2001 yılından itibaren Düzce Üniversitesi bünyesinde görev yaptığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Şemsettin Kulaç, Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin amaçlarıyla ilgili olarak, “Merkezimizin amaçlarını; bölgemizde ve ülkemizdeki fındık üreticilerimize ulaşmak, onlara eğitimler vermek, sorunlarını gidermek, fındık üretiminde verimi artırmak, makineli fındık tarımına geçişi hızlandırmak, küresel iklim değişikliğinin fındık üretimine verebileceği muhtemel zararları önceden tespit edip önlem almak ve modern fındık tarımını yaygınlaştırmak şeklinde sıralayabiliriz.” diye konuştu.
Merkezin Ana Binası Akçakoca Arabacı Köyünde
Merkezin ana binasının Akçakoca Arabacı köyünde olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kulaç, eğitimler ve uygulamaların, bina ve çevresindeki Düzce Üniversitesi’ne tahsisli fındık bahçelerinde yapılacağını dile getirdi. Ürün geliştirmeye yönelik çalışmaların ana binadaki laboratuvarlarda gerçekleştirileceğini söyleyen Kulaç, Merkezin bilimsel araştırmalarının ise Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi binasındaki DÜFAM Laboratuvarlarında, Orman Fakültesi seralarında, Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (DÜBİT) yürütüleceğini sözlerine ekledi.
Bölgedeki Fındık Üreticilerinin Sorunlarına Çözüm Üretmeye Yönelik Çalışmalar Yürütülecek
Bölgedeki fındık üreticilerinin tüm sorunlarına çözüm üretmeye yönelik çalışmalar yürüteceklerine dikkat çeken Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, “Merkezimiz; fındık bahçesi kurulumu, bakımı, budaması, gübrelemesi, zararlılarla mücadele, fındık kurutma vb. konularda eğitimler düzenleyecek, fındıktan yeni ürünler geliştirmeye yönelik çalışmalar yapacaktır. Küresel iklim değişikliğine daha dirençli fındık bahçeleri kurulumu konusunda bilimsel destekler sağlayacak olan Merkezimiz, fındık konusunda ulusal ve uluslararası çeşitli çalıştaylar ve kongreler düzenleyecektir. Mesela ilk olarak bu yıl Ekim ayında bir Fındık Çalıştayı yapmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bölge Halkına A’dan Z’ye Destek
Dr. Öğr. Üyesi Şemsettin Kulaç, Merkezin; birim alandan daha fazla ürün almalarını sağlama, fındık üretim maliyetlerini düşürme, üretimde kaliteyi artırma, hastalıklarla mücadelesini kolaylaştırma, küresel iklim değişikliğinden daha az etkilenen ve hastalıklara karşı direnci yüksek bahçeler oluşturma konusunda bölge halkına önemli katkılar sağlayacağının altını çizdi.
“Bizim de Derdimizin Fındık Olduğunu Bilsinler”
Eylem düzeyinde kısa, orta ve uzun vadedeki planlardan da söz eden Kulaç, öncelikle kısa vadede bölge insanına ulaşıp modern fındık yetiştiriciliği konusunda eğitimler verileceğini, orta vadede vatandaşın bahçelerindeki sorunları giderip verimli fındık bahçelerine kavuşmalarının sağlanacağını dillendirdi. Fındıktan yeni ürünler elde edip dünya piyasasına kazandırmayı planladıklarını belirten Dr. Öğr. Üyesi Şemsettin Kulaç, “Uzun vadede ülke fındığını küresel ölçekte tekrar eski günlerine geri getirmeye çalışacağız. DÜFAM olarak öncelikle Düzce ilimize ve bölgemize devamında, ülkemize hayırlı olsun. Bize güvensinler. Bizim de derdimizin fındık olduğunu bilsinler.” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.