DÜZCE ŞEHİR KİMLİĞİ SEMPOZYUMU SONA ERDİ!
Düzce Üniversitesi ve Düzce Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Düzce Şehir Kimliği ve Sosyal Bütünleşme Sempozyumu”nun 2. Günü, ülkemizin çeşitli üniversitelerinden gelen akademisyen ve araştırmacıların etkili sunumları ile son buldu.
Sempozyum, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Taşkesen’in oturum başkanlığını yaptığı “Şehir ve Sosyal Bütünleşme” adlı oturum ile başladı. Sempozyumda, şehir kimliğinin oluşumunda etkili olan; tarihsel sürecin, kültürel yapının, ekonominin, demografik özelliklerin, yaşanan göçlerin ülkemize ve şehrimize etkileri bilimsel sonuçlarıyla ortaya koyularak değerlendirmeler yapıldı.
Etkinlik kapsamında şehir kimliği üzerine akademik çalışmalar yapan araştırmacılar tarafından; kent yapıları, dinin kentleşmeye etkisi, dijitalleşme ve kentlerin yenilik ekosistemi,akıllı şehirler, yerel unsurların ve etnik grupların kent kimliğindeki rolü gibi konular ele alındı. Farklılıkların bir kazanım olduğunu söyleyen konuşmacılar, farklı kültürlere sahip toplulukların bir arada etkileşim içinde yaşayarak, ortak bir yaşam kültürü oluşturmasının,
Türkiye’nin ve Düzce’nin kazanımı olduğunu dile getirdi.
Şehir ve sosyal bütünleşmenin vurgulandığı programda, bilim insanları, göçmenler üzerinde yapılan araştırmaları paylaşarak, bu toplulukların kentleşme sürecinde yaşadıkları entegrasyon ve uyumu katılımcılarla paylaştı. Şehir kimliklerinin oluşumunda özellikle gençlerin hayata bakışının etkileneceğini ve onlara yön verileceğini anlatan konuşmacılar, şehir yöneticilerinin bu konulara bilimsel olarak yaklaşmasının, şehirlerin ve ülkemizin kalkınarak, kimlik
bilincinin sağlamlaşmasında belirleyici olduğunu vurguladılar.
Ülkemizin her bölgesinden yoğun bir katılımın olduğu sempozyum, gerçekleştirilen kapanış oturumundaki değerlendirme ile son buldu. Sempozyumda paylaşılan düşünce ve verilerin kitap haline getirilerek kurumların istifadesine sunulacağı da ifade edildi.