DÜZCE TEŞVİKLERLE EKONOMİK GELİŞİMİNİ SÜRDÜRÜYOR!

202

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999’daki depremlerin ardından geçilen yatay mimari modeli ve yönetmeliklerin uygulanmasıyla olası afetlere karşı direnç kazanan Düzce, aldığı yatırımlar ve iş gücü kapasitesiyle de ekonomik gelişimini sürdürüyor.

17 Ağustos 1999’da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Gölcük Depremi’nden etkilenen Düzce, yaralarını sarmaya çalışırken 12 Kasım 1999’da merkez üssü Kaynaşlı ilçesi olan 7,2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

Depremin üzerinden geçen 24 yılda, acıların tekrar yaşanmaması amacıyla valilik, belediye ve ilgili kurumlar tarafından çeşitli uygulamalar hayata geçirildi. Kuzey Anadolu Fayı (KAF) üzerinde yer alan kentte, özellikle yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçmek için yatay kentleşme modeli uygulamaya alındı.

Depremler nedeniyle binalarının yüzde 60’ı kullanılamaz hale gelen ve altyapısı çöken Düzce’de, ekonomik teşviklerle ve yatay mimari modelinin hayata geçirilmesiyle afetin izleri silindi.

Vatandaşlara deprem bilinci eğitimleri verilen kentte, yüksek kat kriterleri belirlenerek yeni yapılanmanın bu şartlara uygun olması için titiz çalışmalar yürütüldü. Modern ve sağlam yapılarla can güvenliğini sağlayan Düzce, teşvik yasasıyla birçok yatırım alarak ekonomik anlamda da gelişimini sürdürdü.

“5. organize sanayi kuruldu”

Vali Selçuk Aslan, kentin 1999’da yaşadığı iki büyük depremin acısının büyük dersler verdiğini söyledi.

Afetlerin ardından sıkı imar planı, kat sınırlaması gibi daha dirençli kent oluşturma mücadelesine girişildiğini anlatan Aslan, Düzce’nin depremin ardından vilayet statüsüne kavuştuğunu ve ekonomik anlamda da çok hızlı adımlarla ilerlediğini aktardı.

Aslan, bu kapsamda 5’inci organize sanayinin kurulduğuna işaret ederek, “Ekonomik kalkınma dinamiği afetle yürümekte. Oluşturulan sanayi tesisleri, sosyal donatı alanlarının tamamının afet gerçekliğine uygun şekilde inşa edildiğini görüyoruz. Düzce hükümetimizin uyguladığı teşvik modelleri içerisinde büyük şehirlere yakınlığı itibari ile cazibe merkezi.” dedi.

Yatırımcıların yoğun talepleriyle karşı karşıya olduklarına değinen Aslan, her kurulan fabrikanın yoğun iş gücü talebini de beraberinde getirdiğine dikkati çekti.

Aslan, kentin jeopolitik konumunun öneminin, yeni yatırımların gelmesiyle hızla arttığını vurgulayarak, “Türkiye’nin çok farklı şehirlerinden yoğun göç alıyoruz. Son 10 yılda 100 bin nüfus artışı olmuş. Her yıl, 7 ila 10 bin arasında nüfusa ilave olan şehir gözlemliyoruz. Bu, Düzce’nin cazibe merkezi olduğu, istihdam imkanlarının geliştiği, refahının, huzurunun bulunduğunun delillerinden biri.” diye konuştu.

Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
canlı casino siteleri