MEHMET ŞİMŞEK DÜZCELİ İŞ İNSANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Düzce ziyaretleri kapsamında Düzce TSO’nun ev sahipliğinde iş insanlarıyla bir araya geldi.
Düzenlenen istişare toplantısına; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Ak Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile çok sayıda iş insanı katılım sağladı.
Toplantının açılışında Düzce TSO Genel Sekreter Yardımcısı Engin Çavuş, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın 1 yıllık faaliyetlerinin yer aldığı sunumu gerçekleştirdi.
Sunumun ardından açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, toplantıya iştirak edenlere, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selam ve muhabbetleri ileterek başladı. Erdoğan Bıyık, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Sayın Bakanım; geçtiğimiz günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Merkezimizde yapmış olduğumuz istişare toplantısından sonra ilimizde de sizleri aramızda görmekten onur duyduk.
Kısaca Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nı sizlere arz etmek isterim. Odamıza kayıtlı 11 meslek grubunda toplam 4360 üye bulunmakta, bu üyelerimizin 488’i sanayici olarak faaliyet göstermektedir. 488 sanayici üyemiz, 155 farklı ülkeye ihracat yapmakta ve 1 Milyar Dolar’a yakın ihracat rakamına ulaşmaktadır.
Düzcemiz’den en çok Mobilya (Orman Ürünleri), Metal, Otomotiv, Tekstil, İnşaat-Yapı, Gıda, Makine ve Plastik ürünleri ihraç edilmektedir.
İhracat konusunda en fazla Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, İsrail ve İngiltere ile çalışılmaktadır.
488 sanayici üyemiz ilimizin istihdamına 33.527 kişilik katkı yapmaktadır.
Sayın bakanım; Türkiye’de üretilen 4 bin ürünün 526’sı Düzce’de üretiliyor. Düzce, 87 üründe Türkiye’nin ilk 3’ünde yer alıyor. Şu an faal 4 Organize Sanayi Bölgesi ve faaliyet hazırlığındaki diğer iki OSB’mizle birlikte ülkemizin üretimine, ihracatına azami desteği sağlamaya gayret ediyoruz.
Bu gayret içerisinde de iş insanlarımızın devletimizden bazı beklentileri oluşuyor. Daha önce TOBB’daki istişare toplantısında da dile getirmiştim, burada bir kez daha yinelemek isterim.
Bölgesel teşvik uygulamalarının yanı sıra sektörel teşvik uygulamalarının geliştirilmesini talep ediyoruz. İşgücünün fazla olduğu tekstil sektöründe SGK primi teşviklerinin yoğun olması, enerji tüketimi yoğun olan sektörlerde enerji destek ve muafiyetlerinin sağlanmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.
Ayrıca, Ülke genelinde kalkınmada öncelikli bölgeler ve bölgesel teşvik uygulaması dahilinde bulunan Organize Sanayi Bölgelerinin bir üst kategoride yer alması durumunun özellikle henüz gelişmekte olan il durumunda olan Düzce için 5. Bölge statüsüne getirilmesini talep ediyoruz. Düzce özelinde Organize Sanayi Bölgeleri dışında kalan fabrikalarımızın da aynı statüde değerlendirilmesinin Düzce’nin gelişimine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Sayın bakanımız kadın istihdamına önem verdiklerini belirttiler. Kadın istihdamının yüksek olduğu işletmelere destek sağlanmasının kadın istihdamını arttıracağını düşünüyoruz. Ayrıca teşvik kapsamında olmayan sektörler için daha önce uygulanmış olan AB Hibe Destekleri programlarının yeniden başlatılmasının üretim ve ihracat ciddi oranda katkı sağlayacağını düşünüyoruz”
Toplantının devamında kürsüye çıkan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Düzce hakkındaki öngörüleri ve genel ekonomik politikalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.