ÖLDÜRÜLEN OKUL MÜDÜRÜ İÇİN ÖĞRETMENLER EYLEMDE!
İstanbul’da bir lisede müdür olarak görev yapan İbrahim Oktugan’ın, 17 yaşındaki yabancı uyruklu öğrenci tarafından öldürülmesinin ardından, Düzce’de Eğitim İş Sendikasının çağrısıyla öğretmenler iş bıraktı. Cedidiye Camii Önünde toplanan öğretmen ve öğrenciler Şiddete Hayır slaganları atarak Eğitimde Şiddet Yasasının çıkmasını istediler.
İstanbul’un Eyüpsultan ilçesine bağlı Alibeyköy Mahallesi’nde görev yapan okul müdürü İbrahim Oktugan, öğrencisi tarafından yaşamını yitirmesinin ardından eğitim camiasında derin bir üzüntü ve öfke dalgası yarattı. Olayın yankıları hala sürerken, Türkiye genelinde eğitim sendikaları, bu acı olaya karşı sessiz kalmayarak güçlü bir tepki göstermek amacıyla bugün iş bırakma eylemi ve ortak bir basın açıklaması düzenledi.
Eğitim-Sen Düzce, Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Özel Öğretmenler Sendikası, eğitim camiasının adına bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasında, günümüzde artan şiddetin sadece sokaklarda değil, evlerde, okullarda ve yaşamın her alanında karşımıza çıktığı belirtildi. “Şiddet, adeta gündelik hayatın bir parçası haline geldi. Bu durum kabul edilemez ve değişmelidir.”
Şiddetin okullarda da giderek arttığına dikkat çeken sendika temsilcileri, son zamanlarda okullarda darp, taciz, mobbing, yaralama ve öldürme gibi trajik olayların yaşandığını kaydedildi. Eğitim camiasının, öğretmenlerin toplumda şiddet olaylarını önlemede kritik bir rol üstlendiğini ancak yaşanan yanlış eğitim politikaları ve nitelik kaybıyla öğretmenlerin değersizleştirildiğini ifade edildi.
Sendika temsilcileri, eğitim emekçilerine yönelik şiddetin artmasında cezasızlık politikalarının etkili olduğunu belirterek, bu politikaların şiddet suçu işleyenleri cesaretlendirdiğini vurguladılar.
Eğitim camiası, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in daha önceki taahhütlerine rağmen henüz bir düzenleme yapılmamasını eleştirerek, öğretmenlere yönelik şiddetin caydırıcı hapis cezaları ile cezalandırılmasını talep edildi. “Her öğretmene yönelik bir şiddet uygulandığında, her eğitim emekçisi arkadaşımızı şiddetin kurbanı verdiğimizde, bu konuda bir düzenlemenin ne kadar elzem olduğunu bir kez daha görüyoruz” ifadelerini kullanıldı.
Eğitim camiası, yaşanan bu trajik olayın ardından eğitim sisteminde köklü bir değişiklik yapılmasını ve öğretmenlere yönelik şiddetin karşısında etkili bir caydırıcılık sağlanmasını talep ederken ”şiddete karşı omuz omuza”, ”itibar bizim önceliğimiz”, ”hayır susma haykır şiddete hayır” sloganları Cedidiye Meydanında iş bırakan öğretmenler tarafından atıldı.