YUNUS BANNER2
YUNUS BANNER

KALP YETMEZLİĞİNE KARDİYAK RESENKRONİZASYON TEDAVİSİ!

536

Dal bloğu denilen ileti defekti olan kalp yetmezliği hastalarında, kalp yetmezliğine bağlı şikayetleri azaltarak, yaşam sürelerinin uzamasını sağlayan “Kardiyak Resenkronizasyon” tedavisi Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde başarıyla uygulanıyor.

Ağır kalp yetmezliği ile Kardiyoloji Polikliniğine başvuran Hasan Türken (78) isimli hastaya yapılan tetkik ve değerlendirmeler sonrası Kardiyak Resenkronizasyon tedavisi uygulanmasına karar verildi.  Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Osman Kayapınar ve ekibi tarafından yapılan operasyon sonrası sağlığına kavuşan hasta Türken, taburcu edildi.

Az sayıda merkezde yapılabilen bu operasyon ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Osman Kayapınar,  kalbin ileti sistemlerinde meydana gelen bazı bozuklukların, kalpte senkron kasılmayı bozarak,  kalp fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesine neden olduğuna dikkat çekti.

Kardiyak Resenkronizasyon tedavisi ile üç odacıklı özel pacemaker sistemleri vasıtasıyla ventrikül içi ileti gecikmesine bağlı gelişen dissenkroniyi ortadan kaldırılabildiğini ve kalp fonksiyonlarının düzeltilerek senkron çalışmasının sağlandığını ifade eden Doç. Dr. Kayapınar, Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde bütün kalp pili uygulamaları gibi Kardiyak Resenkronizasyon tedavisinin de (KRT) başarıyla uygulandığını vurguladı.

“Ölümcül Ritimlerden Korumak Amacıyla Takılabiliyor”

Kalp pillerinin, kalbin olağan ritmini devam ettirmek ve kalp boşluklarının senkron çalışmasını sağlamak ya da ölümcül ritimlerden korumak amacıyla takılabildiğini dile getiren Kayapınar, “Kalp pili uygulamaları katater laboratuvarında, floroskopi altında yapılır. Hastanın tamamen uyutulmasına gerek yoktur sadece işlem yapılacak bölge lokal olarak uyuşturulur.  Tamamen steril bir ortamda genelde sol, bazen sağ köprücük kemiğinin altına, pil bataryasının gireceği kadar bir cep açıldıktan sonra toplar damarların içinden kalbe ulaşılarak gerçekleştirilen işlemlerdir.” dedi.

Kalp pillerinin, operatörün hasta için uygun gördüğü durumlarda Tek, İki veya Üç Odacıklı-Bi-Ventriküler olmak üzere uygulanabildiğini ifade eden Doç. Dr. Kayapınar, uygulama süresinin bazı pillerde 1-1 buçuk saate kadar uzasa da genelde 30 dakika kadar bir sürede yapıldığı bilgisini paylaştı.  

Hastanın durumuna göre, genellikle 2 ya da 3 günde taburcu edildiğini belirten Doç. Dr. Osman Kayapınar,  “Hastalar taburcu edilirken pil ve kimlik bilgilerini gösteren firmaya ait pil kartları verilir. Bu kartları hastaların kimlik kartı gibi yanlarında taşımaları gerekmektedir. Hastaların pansumanlarını düzenli şekilde yaptırmaları ve 10-14 gün sonra dikişlerini aldırmaları gerekmektedir. Kalp pili uygulanan hastalar ön kol ve ellerini hareket ettirebilirler, sadece omuz hareketleri kısıtlanmalıdır. Kolu tamamen vücuda yapıştırmak doğru değildir. Hastalar pillerinin zarar görebileceği güçlü elektromanyetik alanlar konusunda ayrıntılı bilgilendirilmelidirler.” diye konuştu.

Bazı Elektriksel ve Manyetik Cihaz ve Ortamlardan Uzak Durmaları Gerekli

Hava alanları ve benzeri yerlerdeki güvenlik amaçlı kullanılan dedektörlerin, cerrahi girişimler sırasında kullanılan bazı cihazların, MR uygulamalarının kuvvetli elektromagnetik alanlar oluşturarak kalp pillerinin çalışmasını bozabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Kayapınar, cep telefonları ve telsiz telefonların da pacemaker cebinden 15 cm uzakta, mümkünse diğer tarafta tutulması önerisinde bulundu.

Bugüne kadar Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde bin 500’e yakın kalp pili ve şok cihazı uygulaması yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Osman Kayapınar,  “Hastanemizde her Perşembe günü sadece kalp pili uygulamaları için ayrılmış bir kateter laboratuvarı aktif olarak hizmet vermektedir. Hastalarımız pillerinde bir problem hissettiklerinde pacemaker polikliniğimizden takip ve kontrol hizmetleri hakkında ayrıntılı bilgi alabilirler.” ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.

 

Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.


Apache Server at hacklink.ml Port 443