BU KIŞ ÇOK ZOR GEÇECEK! MARKET FİYATLARI CEP YAKIYOR!

1.326

Çiftçinin girdi maliyetlerinin yükselmesi ve dolardaki hızlı yükseliş market fiyatlarına da yansıdı. Marketlerde neredeyse tüm ürünlere yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. Un, Şeker, Yağ gibi ana gıda maddeleri marketlerde adetli satılmaya başlanırken fiyatlar ise vatandaşın cebini yakıyor. 

Özellikle ayçiçek yağındaki hızlı fiyat artışı vatandaşları kara kara düşündürüyor. 

Türkiye’nin ayçiçek yağında toplam tüketiminin yüzde 50’sini üretebildiğini belirten yetkililer ”Türkiye, tükettiği ayçiçeğin yarısını ithal ediyor. Bu yıl aşırı derece kuraklık yaşandığı için verim düştü ve ithalat ihtiyacı arttı. Doların yükselmesiyle ve Rusya ve Ukrayna’nın gümrük vergilerini artırmasıyla birlikte fiyatlar çok yükseldi. Yani marketler ne kadar stok yaparsa yapsın, dövizin hali ortada” diyerek fiyatların daha da yükselmesinden endişe duyduklarını dile getiriyorlar.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mevcut krizin aşılması için şeker ve yağın doğrudan üreticiden halka bakkallar aracılığıyla ulaştırılması gerektiğini söylüyor.

Şeker ve yağ gibi temel gıdalarda rekabetçi piyasanın oluşması gerektiğini söyleyen Palandöken’e göre mahalle bakkalı ve marketler, zincir marketlere karşı dengeleyici bir unsur olabilir.

Kamuya ait şeker fabrikaları ve yağ kooperatiflerinden doğrudan bakkallara sabit bir fiyatlandırma ile yapılacak satışın vatandaşı rahatlatacağını savunan Palandöken’e göre, “her fiyat artışında dövizi gerekçe göstermek” doğru değil:

“Fabrikalardan direkt vatandaşa arz için bakkallarımız aracı olmaya hazır. Bakkallarda stok yapmak mümkün değil ve ayrıca rekabet vardır. İki bakkal birbirine rakiptir ve fiyatını düşürür. Zincir marketlerde ise İstanbul’da düğmeye basıp Hakkari’deki fiyatı belirlersin.

“Üretimde bir sorun olmamasına rağmen rafların boş kalması, stokçuluk yapmanın kimseye bir faydası olmayacaktır. Bakkallarımız aracılığıyla bu durum hızlı bir şekilde çözülebilir. Zincir marketlerle rekabet edecek unsurların gelişmesi gerekiyor.

“Her şeyin fiyat artışı dolara endeksleniyor. Çiftçi haklı, onun girdi fiyatları dolara bağlı olarak doğrudan artıyor. Ama mamul hale gelmiş bir temel gıda ürününde, senin dolarla senin ne işin var? Herkes birbirine bakıp zam yapıyor. Stokçuluk yapmanın kimseye bir faydası olmayacaktır.”

Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
canlı casino siteleri