DÜZCE ÜNİVERSİTESİ’NİN ÜRETTİĞİ PROPOLİSLİ ÜRÜNLER DİKKAT ÇEKİYOR!
Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında; bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda önemli çalışmalara imza atan Düzce Üniversitesi, kendi markası UNİVERA adı altında ürettiği propolisli ürünlerle tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılıyor.
Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında yaptığı birçok çalışmadan bir tanesi olan propolisli ürünler hakkında, Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Pınar Göç Rasgele önemli bilgiler paylaştı.
“Propolis Hala Araştırılmaya Bakir Alanları Olan Bir Üründür”
Propolisin hala araştırmaya değer çok önemli bir ürün olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Doç. Dr. Pınar Göç Rasgele, “Arı ürünlerinin içinde en dikkat çekici olan, biryandan bilimsel alt yapısı ile doygunluğa ulaşmış, diğer yandan da hala araştırılmaya bakir alanları olan bir üründür propolis. Propolis, bal arılarının bitki tomurcuk ve filizlerinden topladığı reçineleri bal mumu ve tükürük salgıları ile karıştırarak elde ettikleri bir ürün olup, öncelikli olarak kendi kolonilerini hem dış hava koşullarından, hem de mikrobiyolojik ajanlardan koruyabilmek için üretmektedirler. Sahip olduğu aktif bileşenler sayesinde, günümüzde insan sağlığı ile ilgili pek çok kullanım alanında büyük bir potansiyele sahiptir.” dedi.
Propolisin gıda ve gıda takviyesi alanında birçok üründe kullanıldığının altını çizen Pınar Göç Rasgele, kozmetik sektörünün de propolisin kullanılmaya başlandığı alanlardan bir tanesi olduğunu söyledi.
“Sentetik İlaçlara Karşı Gelişen Direnç, Yeni Ajanların Aranmasına Yol Açtı”
Son zamanlarda sentetik ilaçların yan etkilerinden kaynaklı şikayetlerin artmasından dolayı doğal ürünlere yönelim olduğunu dile getiren Doç. Dr. Pınar Göç Rasgele, “Son yıllarda birçok hastalığın tedavisinde kullanılan sentetik bileşiklerde yan etkilerin fazla olması, kullanılan sentetik ilaçlara karşı hızla direnç gelişimi gibi nedenlerden dolayı, günümüzde yapılan çalışmalarda gelişen direncin üstesinden gelecek ve yan etkilerin azaltılmasını sağlayacak yeni ajanların keşfi üzerine yoğunlaştığı görülmektedir. Bu nedenledir ki kimyasal ürünlerden ziyade, tıbbi amaçlarla doğal ürünlerin kullanımında da bir artış söz konusudur. Buradan yola çıkarak arı ürünleri ile ilgili yapılan son çalışmaları takip ettiğimizde çok çeşitli farmasötik özelliklere ve biyolojik aktivitelere sahip olan ve yaklaşık üç yüzden fazla bileşen içeren propolis ile ilgili yapılmış birçok klinik çalışmaya rastladık. Özellikle enfeksiyona bağlı ayak mantarı sorunu olan; diş plağı ve diş eti iltihabı olan hastalar üzerinde yapılan klinik çalışmaların başarılı sonuçlarının bizi propolisli bakım ürünleri geliştirmeye teşvik ettiğini söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.
“Düzce Üniversitesi Propolis Katkılı Kozmetik Ürünler Üretiyor”
Düzce Üniversitesi’nin Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında propolis katkılı kozmetik ürünler alanında ürettiği ve üretmeyi planladığı ürünler hakkında da bilgiler veren Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Pınar Göç Rasgele, “Hali hazırda Üniversitemiz tarafından üretilen alkol bazlı-su bazlı ve naneli propolis damla ve spreyleri bulunmaktadır. Bunların dışında; propolisli tırnak cilası, propolisli ağız yıkama suyu/gargara ile yenilikçi ürünler geliştirilmesi planlanmaktadır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.