AKÇAKOCA GASTRONOMİ FESTİVALİ LEZZET ŞÖLENİNE SAHNE OLDU
Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Gölyaka Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı iş birliğiyle düzenlenen “Akçakoca Gastronomi Festivali” gerçekleştirilen birçok etkinlik, panel ve workshop uygulamalarıyla lezzet şölenine sahne oldu.
Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nda düzenlenen ikinci ve son gün programına; Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Akçakoca Kaymakamı Mustafa Can, Akçakoca Belediye Başkanı Mehmet Okan Yanmaz, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, protokol üyeleri, davetli konuklar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Gastronomi Mutfağı Son Derece Modern Ekipmanlara Sahip
Program, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne ait son derece modern ekipmanlarla donatılan, Düzce Üniversitesi’nin önemli yatırımları arasında bulunan ve yiyecek içecek sektörüne girişimci, nitelikli ve donanımlı insan gücü yetiştirilmesine büyük katkı sağlayacak olan Gastronomi Mutfağı’nın açılışı ile başladı. Açılış kurdelesi; Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve protokol üyeleri tarafından törenle kesildi.
Açılış töreninin ardından Akçakoca Gastronomi Festivali’nin ikinci gün programına geçildi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Gölyaka Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kazım Özkan Ertürk, uzun zamandır hayata geçirmek için çalıştıkları Akçakoca Gastronomi Festivali’nin gurur ve keyif verici olduğunu belirterek emek veren kişi ve kurumlara teşekkür etti.
Çoğu Üniversitede Böyle Uygulama Mutfağı Mevcut Değil
Programda konuşan Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muammer Mesci, konukların gastronomiyle ilgili çok değerli bilgiler paylaştıklarını ifade ederek sadece yemeğin değil, ürün üretiminden saklama koşullarına, sunumdan yeni trendlere kadar birçok konunun konuşulduğunu sözlerine ekledi. Çoğu üniversitede açılışını yaptıkları mutfağın olmadığına işaret eden Prof. Dr. Mesci, kendilerine destek olan başta Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar olmak üzere herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmasının sonrasında moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın üstlendiği “Gastronomide Yeni Trendler” konulu panel gerçekleştirildi. Panelde; ünlü oyuncu, sunucu ve TV programcısı Açelya Akkoyun, Gaziantep MSM Genel Koordinatörü/Executive Chef Doğa Çitçi, Öztiryakiler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ve BONNA Porselen Genel Müdürü Erbil Aşkan bilgi ve tecrübelerini paylaştı.
“Yemek Alışkanlıklarını Sanata Dönüştürmek En Önemli Detay”
Hayal ettikleri festivali gerçekleştirdikleri için memnuniyetini dile getiren Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, programla iz bırakmak istediklerine dikkat çekti. Yemeğin olduğu kadar, malzeme, sunum ve tanıtımın da önemli olduğunu söyleyen Rektör Çakar, gastronominin dünyanın bütününü ilgilendirdiğini belirtti. Yemek alışkanlıklarını sanata dönüştürmenin en önemli detay olduğunun altını çizen Çakar, israf etmeden, sağlıklı, doğru beslenmenin, bu zevki refaha ve mutluluğa dönüştürmenin önemi üzerinde durdu.
“100 Yıl Sonra İsimlerimiz Olmayacak, Kurduğumuz Sistemler Olacak”
Başarılı oyuncu ve sunucu Açelya Akkoyun, beslenirken; ruhunuzu, karakterimizi, davranışlarımızı, karşı tarafla ilişkilerimizi yönettiğimizi ifade ederek “Kişiselleşmeyelim. Dünyaya bütüncül bakalım. 100 yıl sonra isimlerimiz olmayacak. Kurduğumuz sistemler olacak.” şeklinde konuştu.
“Eliyle Çalışan İşçi, Kalbi ve Beyniyle Çalışan Usta Olur”
Gaziantep MSM Genel Koordinatörü/Executive Chef Doğa Çitçi, mesleğe başlama ve 33 yıllık kariyer hayatından bahsederek “Her zaman çalışmalı ve yılmamalısınız. Eliyle çalışan işçi, kalbi ve beyniyle çalışan usta olur.” ifadelerini kullandı.
Öztiryakiler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, 130 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyerek mutfak yapımı alanında faaliyet gösterdikleri firma hakkında bilgiler paylaştı. Doğru ekipmanla eğitim almanın önemine değinen Tahsin Öztiryaki, bütün başarıların arkasında eğitimin ve markalaşmanın geldiğine vurgu yaptı.
Dünyanın Dinamiklerini İyi Anlayıp Farklılaşmak Önemli
Panelin son konuşmacısı BONNA Porselen Genel Müdürü Erbil Aşkan ise odaklanarak küçükten büyümenin başarı hikayesini yazdıklarını ifade etti. Dünyanın dinamiklerini iyi anlayıp farklılaşmanın altını çizen Erbil Aşkan, sadece Türkiye’ye odaklanılmaması gerektiğini dile getirdi.
Panel sonrasında; Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, protokol üyeleri ve konuklar, stantları ziyaret ederek birbirinden lezzetli ürünlerin tadımını gerçekleştirdi.
Damaklara Hitap Eden Lezzetler
Programın öğleden sonraki bölümündeyse workshop uygulamalarıyla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Osman Çavuş, Avrupa Mutfağı, Kemal Ozcan Patissiere & Confectionery Şefi Emin Bozyel Avrupa Mutfağı tatlıları; RATIONAL AG National Corporate-Türkiye Kurumsal Yönetici Şefi Umut Eyioğlu Türk Mutfağı, Executive Pastry Master Chef Sedat Yaman ise, Türk Mutfağı tatlılarının damaklara hitap eden lezzetlerine imza attı.
Geleceğin Şeflerinin Meslek ve Kariyer Hayatlarına Yön Verdi
İki gün süresince; Türkiye’nin en ünlü şefleri, meslek profesyonelleri, farklı üniversitelerden akademisyenler, alanında uzman konuklar başta olmak üzere gastronomi alanına gönül verenlerin bir araya geldiği program, gastronomi alanında eğitim gören öğrencilerin meslek ve kariyer hayatlarına yön verdi. Bilgi ve etkileşimin yoğun olduğu panellerle alanla ilgili farklı bakış açılarının geliştirilmesine vesile olan organizasyon, ülkemiz gastronomi alanına önemli katkılar sağladı.