SPOR VE AHLAK ÇALIŞTAYI BAŞLADI!
Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile Cihannüma Dayanışma ve İş Birliği Derneği paydaşlığında düzenlenen “Spor ve Ahlak Çalıştayı” Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda başladı.
İki gün süresince gerçekleştirilecek programa; Düzce Valisi Selçuk Aslan, T.C. Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, 65. Hükümet Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediyesi Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Cihannüma Dayanışma ve İş Birliği Derneği Genel Başkanı Av. Rıza Yorulmaz, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık ile protokol üyeleri, davetli konuklar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık konuşmasında, spor ve ahlak çalıştayının düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, “Ahlak bir toplumu ayakta tutan en temel unsurlardandır. Ahlaki değerler toplumlar için yazılı olmayan yasalar gibidir. Gerek sporda gerek ticarette gerekse gündelik hayatımızda ahlak bilinci önceliğimiz olmalıdır.” ifadelerinde bulundu. Sporun gençler üzerinde sosyal ve fiziksel gelişmelerinin yanı sıra ahlaklı bireyler yetiştirmesine katkısının göz ardı edilemeyeceğine vurgu yapan Erdoğan Bıyık, konuşmasını “Hepimiz gençlerimizin önünü açmalı ve gençlerin spor ile tanışmaları için fırsat yaratmalıyız.” sözleriyle konuşmasını bitirdi.
Programda konuşan Cihannüma Dayanışma ve İş Birliği Derneği Genel Başkanı Av. Rıza Yorulmaz, Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen “Spor ve Ahlak” başlıklı çalıştayın gençlerin topluma yararlı bireyler olması adına hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir konuşmasında “Spor ve Ahlak Çalıştayı”nın gençlerimiz için hem spor alanında hem de kişisel gelişimlerinde önemli bir katkı sağlayacağına inandığını vurguladığı konuşmasında, geleceğin teminatı gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmeyi amaçlayan çalıştayın, gerçekleşmesinde emeği geçen paydaş kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini sundu.
Düzce Belediyesi Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Sporda esas olan saygıdır. Rakibe, taraftarlara ve spor kültürüne saygı duymak tüm spor dallarını güzelleştirmektedir. Tüm spor dallarında rekabet kaçınılmazdır ancak dilediğimiz rekabet ahlakı ve sporcu ahlakıdır.” ifadelerinde bulundu. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim.” sözlerini hatırlatan 65. Hükümet Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediyesi Başkanı Dr. Faruk Özlü, konuşmasını çalıştayın düzenlenmesine yönelik duyduğu memnuniyeti dile getirerek tamamladı.
Düzce Valisi Selçuk Aslan, Sporda ahlakın güçlü bir şekilde tartışılması gerektiğine vurgu yaptığı konuşmasında sporun toplumu birleştirici bir unsur olduğunu da dile getirdi. “Çalıştayın, hayırlara vesile olmasını temenni ederken, Düzce Üniversites’ne ev sahipliği için teşekkürlerimi sunarım.” sözleri ile konuşmasını tamamladı.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen T.C. Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, “Spor yalnızca bedensel bir aktivite değildir. Ahlaki ve estetik yönüyle gençler üzerinde önemli katkılar sunduğunu da unutmamak gerekir.” sözleri ile konuşmasına başladı. Türkiye ve Dünya Sporu’nda, Arda Güler ve Muhammed Ali gibi önemli rol modellere ihtiyaç olduğunu dile getiren Enes Eminoğlu, Türkiye gençliği ve Türkiye geleceği için kıymetli bir çalışma olan “Spor ve Ahlak Çalıştayı”nın düzenlenmesine vesile olan tüm kurum ve kuruşlara teşekkürlerini ifade etti.
Toplu fotoğraf çekimi ile tamamlanan açılış ve protokol konuşmalarının ardından çalıştayın oturumlar bölümüne geçildi. Prof. Dr. Ahmet Kesgin’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Endüstri, Rekabet ve Dijitalleşme Bağlamında Modern Sporlar ve Ahlak” başlıklı birinci oturumda söz alan Cem Dizdar, nezaket kavramı çerçevesinde ahlak üzerine değerlendirmelerde bulundu. Spor alanında kamuoyu gündeminde yer alan güncel olaylardan örnekler devam ettiği konuşmasında, “Sporun nezaketini aklımızda tuttuğumuzda, sorunlarımızı çözebileceğimizi düşünüyorum.” şeklinde sözlerini bitirdi.
Oturumun diğer konuşmacısı Erol Erdoğan, “Çocuk Oyunları ve Ahlak” başlıklı sunumu ile fiziksel aktivitelerin çocukluk döneminde başladığını belirterek, oyunun bir yarışma şekline ardından sporlaşması hakkında bilgi verdi.
Oturumun bir diğer konuşmacısı Erdal Hoş ise futbol ve aidiyet duygularından bahsettiği konuşmasında spor ahlakı ve felsefesini çeşitli yönleriyle ele aldı.
Oturumun son konuşmacısı Doç. Dr. Hamza Aktaş, “Spor ve İslam Ahlakı” konusu çerçevesinde konuşma yaptı. İslam’da, beden eğitimine ve fiziksel aktivitelere teşvik edici ayet ve hadislerin yer aldığına vurgu yapan Aktaş, dini kaynaklardan atıflarda bulunarak ahlakın spor üzerindeki katkıları hakkında bilgiler sundu.
“Spor ve Ahlak Çalıştayı”nın ilk günü birinci oturumun ardından sona erdi.